PRP

PRP

PRP Nedir?


PRP kısaltmasının açılımı İngilizce ‘Platelet Rich Plasma’ Türkçe çevirisiyle trombositten zenginleştirilmiş kan plazmasıdır. Tıpta farklı alanlarda kullanımı olan PRP, doku rejenerasyonu yani yenilenmesi çerçevesinde estetik dermatoloji, algoloji( ağrı ) ortopedi ve diş cerrahisi alanlarında sıkça başvurulan bir teknik olmuştur. FDA onaylı bir tedavi yöntemidir. Trombositten zengin plazma PRP (PLATELET RİCH PLASMA ) tedavi edilmek istenen bölgelere enjekte edilir.Bu sayede bu bölgenin hücrelerini aktive eden growth faktör (iyileştirici tamir edici) salgı sayesinde kök hücre göçü oluşur. Yeni gelen hücreler kollejen sentezini arttırarak dokunun iyileşmesini sağlar.


PRP Nasıl Elde Edilir? Nasıl Uygulanır?


İnsan kanının bir milimetresinde ortalama olarak 150.000-300.000 arası trombosit bulunur. Kan kimyasının diğer bileşenlerinin santrifüj işlemiyle izole edilmesi sonucu elde edilen trombosit yönünden zengin, sıvıya PRP adı verilir. PRP uygulaması ise bu serumun kişiye çeşitli yöntemlerle geri verilmesi işlemidir. Bu tedavi uygulamasında kişinin kanı bu işlem için özel hazırlanmış tüp içerisine alınır. Santrifüj adı verilen işlemin uygulanması takiben trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma elde edilir. Bu plazma kanın alındığı kişiye tekrardan istenilen bölgeye enjekte edilir.

NERELERDE KULLANILIR

⦁Saç dökülmesini önlemek
⦁ Saçların daha sağlıklı uzamasını sağlar

⦁ Yüz gençleştirmek amacıyla,
⦁ İnce ve derin çizgiler
⦁Cilt lekeleri
⦁ Çatlaklar (stria)
⦁Ciltte sıkılığın kaybolması gibi cilt problemlerini ve yaşlanma belirtilerini çözümleyebilir.
⦁ Omuz eklemi (Rotator cuff) yaralanmaları
⦁ Tenisçi dirseği (Lateral Epikondilit)
⦁ Topuk Dikeni(Epin Calcanei)
⦁ Kas Problemleri(Kas yırtıklatı,zorlanmalar vs.)

⦁ Dejeneratif diz hastalıkları(diz,kalça,omuz,ayak bileği kireçlenmelerinde)
⦁ Achilles tendon yaralanmaları
⦁ Menisküs yırtıkları
⦁ Myofasial ağrılar (kulunç ağrısı olarak bildiğimiz kas gerginliklerinde)
⦁ Kronik Bel ağrıları

PRP’nin Etkisi Ne Kadar Süre Devam Eder?

Bu tedavi ile elde edilen gözle görülür gençleşme etkisi; kişiden kişiye cilt yapısına bağlı olarak değişebilmekle beraber 8 – 12 ay arası sürebilmektedir. Bu noktada cildin doğal yaşlanma sürecini de göz önünde bulundurmak gerekir. Yapılan PRP tedavisinin etkisini tamamen kaybetmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak cildin doğal yaşlanma sürecinin sürekli olarak devam ettiğini unutmamak gerekir.
Bu bahsedilen etki PRP’nin cilt gençleştirme çerçevesindeki etkisidir. Yara izi, akne izi, akne skarı tedavisinde diğer tedavilerle kombine edilerek uygulanan PRP kalıcı etki göstermektedir.

PRP NE SIKLIKLA TEKRAR EDİLMELİ ?

Cilt amaçlı PRP uygulaması yirmi günde bir olmak üzere 3-4 kez tekrarlanır. Daha sonra yılda bir kez tekrarlamak yeterlidir.Ortopedik problemlerin tedavisinde prp yaklaşık 10 -15gün ara ile 3-10 seans arasında tekrar edilmesi uygundur.


PRP Tedavisinin Yan Etkisi Var mıdır?
Uzman doktorlarca doğru prosedürlerle uygulanan PRP tedavisinin herhangi bir yan etkisi olmadığı bilinmektedir. PRP’nin kişinin kendi kanından elde edilmesi dolayısıyla alerji riski taşımaz. Uygulama sonrası bölgede hafif kızarıklıklar ve morluklar görülmesi normaldir.

PRP Kimlere Uygulanmamalıdır?

PRP uygulaması yaptırmadan önce uzman doktorunuz tarafından bu konuda gerekli tetkikler ve analizler yapılır. Uygulamaya uygun olup olmadığınızı doktorunuzca belirlenecektir. Genel bilgi vermek adına; PRP tedavisinin aşağıdaki durumlarda uygulanmasının tavsiye edilmediğini belirtebiliriz.
– Pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde
– Kan sulandırma etkisi olan ilaç kullanan kişilerde
-Kanama bozukluğu olan kişilere
– Karaciğer hastalığı olan
-Trombosit sayısı çok düşük olan
kişilerde PRP tedavisi uygulanması tavsiye edilmez.


PRP Tedavisi Sonrası Kişi Sosyal Hayatına Ne Zaman Dönebilir?

PRP tedavisi öğle arası prosedürü olarak nitelendirilen uygulamalardandır. Yani PRP uygulaması sonrası anında normal hayata dönülebilir.

 

Çalışma Grupları

Rejyonel Anestezi

Omurga

Kronikleşen Ağrı

Nöromodülasyon

Geleneksel ve Tamamlayıcı

Palyatif Bakım

Evde Sağlık

Rejeneratif Tıp

Kanser Ağrısı

© 2024 Anadolu Ağrı Derneği | Tüm Hakları Saklıdır. Web Tasarım