Proloterapi

Proloterapi

AĞRI TEDAVİLERİNDE SADECE AĞRI KESİCİ DEĞİL, TEDAVİ EDİCİ YÖNTEM : PROLOTERAPİ

 

PROLOTERAPİ NEDİR?

Sözlük olarak proloterapi tedavi; bedenimizde ki hasarlı dokuların tekrar yeniden canlandırılması, tazelenmesi böylelikle kas iskelet sistemi ağrı şikâyetlerinin tedavisi demektir.

Proloterapi zayıflamış, aşınmış, yıpranmış, hasarlanmış, gevşemiş ve gücünü kaybetmiş tendon, ligament ve eklemlere proliferatif (hücre ve doku yenileyici) ve irritan (tahriş edici) solüsyonların (dekstroz veya mannitol; her ikisi de doğal şekerden elde edilmiştir) enjeksiyonu ile bu dokularda proliferasyon (yenilenme, çoğalma) oluşturarak bu dokuların yenilenmesini ve eski gücüne kavuşmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.

Proloterapi ağrı kesici değil tedavi edici bir yöntemdir.

 

PROLOTERAPİ HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR?

  • Artroz (Eklem kireçlenmeleri, aşınma ve eskimeler)
  • Bel, boyun ve sırt ağrıları (Fıtık, kireçlenme, operasyon sonrası)
  • Diz ağrıları (Kondromalazi, kireçlenme, menisküs, bağ hasarı)
  • Baş ağrıları
  • Donuk omuz
  • Tenisçi ve golfçü dirseği
  • Topuk dikeni ve plantar fasit
  • Koksidinia (Kuyruk sokumu ağrısı)
  • İmpingement sendromu
  • Tendinit  (Tendon ve ligamentlerde iyileşmeyen kronik ağrılar)
  • Ayak bileği, el bileği burkulmaları sonrası geçmeyen ağrılar

 

PROLOTERAPİ KAÇ SEANS UYGULANMAKTADIR

Kaç seans yapılacağını hastanın ve hastalığının durumu belirler ve birçok faktöre bağlıdır. Hastanın yaşı, kilosu ve hastalığın süresi, hasarın büyüklüğü ve derecesi, diyabet, hipotiroidi, metabolik sendrom, obezite, sigara ve alkol kullanımı gibi ilave problemlerin olması iyileşme süresini uzatır. Çoğu hasta için 4-6 seans yeterlidir, bazı hastalar 1-2 seansta anlamlı düzelmeler gösterirken bazı hastalarda sonuç almak için 8-10 seanslık uygulamalar gerekebilir.

PROLOTERAPİ HANGİ ARALIKLARLA YAPILMAKTADIR VE SEANS SÜRESİ NE KADARDIR?


Enjeksiyonlar 3-4 haftada bir yapılmaktadır. Ancak doktorunuz tedavinin seyrine göre bu süreyi 2 haftaya kadar kısaltabilir ya da 6-8 haftaya kadar uzatabilir. Süre tedavi sürecinde belirlenir.

PROLOTERAPİDE ENJEKSİYONLAR AĞRILI MIDIR?


Hastaların  enjeksiyonlar  sırasında  hissettikleriağrı  hastanın  tamamen  ağrı  eşiğiyle  alakalıdır. Enjeksiyonların  ağrısından  dolayı  tedaviyi  yarım  bırakan  hasta  çok  nadir  olmaktadır.

PROLOTERAPİDEN SONRA AĞRIM OLACAK MI? ENJEKSİYONLARDAN SONRA DİNLENMELİ MİYİM?

Proloterapiden  sonra  imkanınız  varsa  ilk  3gün  dinlenin. Böyle  bir  imkanınız  yoksa  kendinizi  zorlamadan  günlük  işlerinize  devam  edebilirsiniz. Enjeksiyonlardan  sonra  tedavi  yapılan  bölgeye  ilk  3  gün  34  saatte  bir  15-20  dakika  sıcak  su  torbalarıyla  sıcak  uygulama  yapmanız  tedaviden  göreceğinizfaydayı  artıracaktır.


PROLOTERAPİ İLE BAŞARI ORANI NEDİR?


Hasta sabırlı olup doktorunun da tavsiyelerine uyduğu takdirde başarı oranı %70-90 dir. Bu başarı oranı bel fıtığı, diz kireçlenmesi vs. gibi kronik, tedavisi zor ve ağır hastalıklar göz önüne alındığında oldukça iyi sayılır.

PROLOTERAPİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Proloterapide  sık  görülen  yan  etkiler  enjeksiyon  bölgesinde ağrının  artması (aslında beklediğimiz ve istediğimiz bir durumdur), morluk, şişlik, sertlik, grip  benzeri semptomlar, baş ağrısı  gibidir. Bu  yan  etkilerin  hastaya  bir  zararı  yoktur  ve  zamanla kendiliğinden  geçer.
Ciddi  yan  etkiler  ise  çok  nadiren  görülür. 

PROLOTERAPİDE İYİLEŞME SÜRECİ NASILDIR?


Proloterapide  iyileşme  süreci  hastanın  ve  hastalığın durumuna  göre  değişir. İyileşme  sürecini  etkileyen  faktörler;   hastanın  yaşı, kilosu, ek  hastalığının  olup olmaması (Diyabet , hipotiroidi vs.) ,alkol-sigara  kullanımı, hastalığın  kronikliği-süresi, hastalığının  ağırlığı, hastanın  vücudunun  iyileştirme  kapasitesi, tedavi  yapılan eklemin  büyüklüğü, tedavi  yapılan  eklemin  yük  taşıyıp  taşımaması  gibidir.İlk  seans  uygulandıktan  ortalama  3 hafta  sonra  klinik  düzelme  görülmeye başlanır.Bazı  hastalarda  yukarıda  bahsettiğimiz  nedenlerden  dolayı  birkaç  seans  uygulandıktan  sonra  iyileşme  görülmeye  başlanabilir.Proloterapide  bazı hastalarda  ilk  seanslarda  ağrılarda  zaman  zaman  artma  ve  azalma  periotları  görülebilir,  endişelenecek  bir  durum  yoktur.Tedavide  başarılı  olunduğu  taktirde ( Başarı  oranı  %70-80’dir)  ilerleyen  seanslarda  ağrılar  hızla  azalacaktır.

 

 

Çalışma Grupları

Rejyonel Anestezi

Omurga

Kronikleşen Ağrı

Nöromodülasyon

Geleneksel ve Tamamlayıcı

Palyatif Bakım

Evde Sağlık

Rejeneratif Tıp

Kanser Ağrısı

© 2024 Anadolu Ağrı Derneği | Tüm Hakları Saklıdır. Web Tasarım